Tonton Kerantung Full Video


Kerantung
 • Updated on 29-05-2018 00:05 AM by MyVOD | 3504 Views

 • Selepas kematian Bilal Haji Badli, timbul fitnah hingga menyebabkan anak-anaknya telah dicemuh, hingga menimbulkan pecah belah masyarakat di situ. Masjid juga menjadi suram selepas peristiwa itu.

  Haji Badri menjadi bilal masjid akan mengetuk kerantung apabila masuknya waktu solat. Suatu hari menjelang Maghrib, Haji Badri rebah dan meninggal dunia selepas mengetuk kerantung. Situasi ini menggemparkan semua terutama keluarga dan orang kampung.

  Selepas kejadian tersebut, Umar anak arwah Haji Badri meminta izin daripada imam untuk membawa kerantung ke bandar di mana beliau tinggal untuk digunakan di sana. Sementara itu Usman pula dilantik sebagai bilal sementara bagi meneruskan legasi arwah ayahnya.

  Bulan Ramadan tiba dan Umar pulang menziarahi ibunya yang tinggal bersama Usman di kampung. Beliau hairan melihat jemaah terlalu kurang di masjid tersebut yang jauh berbeza berbanding seperti Ramadan sebelumnya.

  Pelbagai perkara berlegar diingatannya ketika ini. Dia nekad mahu mengubah keadaan itu dan pada masa sama mengajak orang kampung kembali mengimarahkan masjid seerti sebelum ini ketika arwah ayahnya menjadi imam.

  Situasi ini berlaku disebabkan Kahar memfitnah arwah Haji Badri serta imam bahawa wang derma masjid telah diselewengkan oleh mereka. Sebenarnya Kahar berdendam kisah lama dan cemburu apabila Haji Badri dilantik menjadi bilal serta menjadi lebih berpengaruh berbanding dirinya.

  Kahar terlibat dengan kemalangan di mana Umar dan Usman membantu dengan mendermakan darah mereka pada Kahar. Akhirnya Kahar insaf dan pada malam Ramadan yang terakhir, beliau ke masjid untuk mengetuk kerantung baru yang dibuat oleh Yusuf. Namun masih adakah peluang untuknya berbuat demikian?

Setelah Terlafaznya Akad

Popular Videos

Muzikal Lawak Superstar 2019

Menggandingkan 14 kumpulan yang terdiri daripada 24 pelawak bersama 12 artis dari pelbagai cabang industri ...

Red Velvet

Helena tidak mempedulikan tohmahan mahupun kata-kata nista orang sekeliling bila dia ingin berkahwin dengan...

Puteri Yang Ditukar

Kisah mengenai dua insan bernama Amira dan Zahira yang merupakan dua orang gadis sebaya namun mempunyai lat...

Utusan Cinta Buat Adam

Mengisahkan Aireen Husna, seorang arkitek yang sering kali ternampak Adam Firdaus di masjid yang selalu dik...

© 2019 MyVOD. All Rights Reserved